Meld overlijden, 24 uur per dag bereikbaar: 040 226 01 58

Natriltijd

Natriltijd

Natriltijd

9789077179420a
Circle Publishing
Riet Fiddelaers-Jaspers

14.95

Natriltijd is geschreven voor iedereen die geconfronteerd wordt met stormen in het leven, voor mensen die moeten buigen voor het lot waar ze niet om gevraagd hebben. Daarnaast is het een houvast voor professionals in de gezondheidszorg, hulpverlening, het bedrijfsleven en onderwijs. En voor professionals die zelf door zware stormen getroffen werden, zoals de zorgverleners tijdens de pandemie.

Riet Fiddelaers-Jaspers verbindt zich al ruim vijfentwintig jaar met mensen die een grote storm in hun leven meemaken. Ze is zeer betrokken bij mensen en organisaties die een ingrijpende gebeurtenis meemaken en het leven weer willen oppakken. Dat doet ze met heel haar hart als rouw- en traumatherapeut maar op de eerste plaats als mens.'Zou je een voorwoord willen schrijven bij mijn nieuwe boek?', vroeg Riet Fiddelaers-Jaspers me. Dat was, 14 jaar nadat ik haar hetzelfde verzoek deed voor mijn eerste boek, een bijzondere vraag.

Ik las het manuscript en er was de spanning tussen 'in één keer uitlezen' - waar het boek toen uitnodigt - en 'pagina voor pagina op je laten inwerken' - waar het boek bijna toe dwingt.

Riet brengt in dit boek verhalen en ervaringen van mensen samen die zoek naar hoe je je bronnen van veerkracht kunt aanspreken als het leven je uitdaagt. In mijn voorwoord schreef ik:

'Veerkracht gaat over het vermogen om te herstellen en terug te veren na ingrijpende gebeurtenissen, zoals het water in het golfslagbad je kan overdonderen. Veerkracht is zowel het proces als de uitkomst van de uitnodiging die het leven aan je doet om teleurstellende en pijnlijke ervaringen in je levensverhaal te integreren. Er is dus nooit een statisch punt waarop je kunt zeggen: ik ben veerkrachtig of ik ben het niet. Mensen reageren op uiteenlopende manieren op ingrijpende gebeurtenissen. Kijk eens naar een bos na een storm: bomen kunnen er totaal verschillend uit tevoorschijn komen. Aan de ene boom is niets te zien, die staat weer fier rechtop, een andere heeft grote takken verloren, weer andere zijn omgevallen. Zou veerkracht misschien iets met je wortels te maken hebben?'

Het is een boek om te geven en om te houden. Ik weet zo goed uit eigen ervaringen hoe een zin, een woord op het juiste moment net die steun en aanmoediging kan zijn die nodig is om weer verder te trekken. Want dat is waar het leven steeds toe oproept: stilstaan en weer verder trekken. De vreugde tegemoet.

Wat fijn dat dit boek er is! En wat fijn dat Riet al zoveel jaren - decennia inmiddels - zich met hart en ziel inzet voor mensen die zoeken naar heelheid.

- Jakob van Wielink, partner bij de School voor Transitie

Aanverwante artikelen