Rouwcentrum Fiddelaers

Aan de Spoorlaan 9c te Heeze staat Rouwcentrum Fiddelaers. Het is een rouwcentrum dat volledig voldoet aan de eisen van deze tijd. U voelt er zich welkom en u zult er zich over verbazen hoe warm de sfeer in een rouwcentrum kan zijn.

In Rouwcentrum Fiddelaers is het mogelijk om afscheid te nemen van de overledene op afspraak in de rouwkamer of u maakt gebruik van de vrijheid die u heeft in de rouwhuiskamer waar u de sleutel van krijgt.
In de verzorgingsruimte kan samen met de nabestaanden de laatste verzorging plaatsvinden.
In de aula van Rouwcentrum Fiddelaers is een avondviering, afscheidsdienst, koffietafel of condoleance mogelijk. Van kleine tot grote groepen mensen.
Ook wanneer u een andere uitvaartondernemer inschakelt om de uitvaart te regelen, kunt u gebruik maken van de faciliteiten van Rouwcentrum Fiddelaers.

Avondviering

De avond voorafgaand aan de uitvaart kan er een avondviering worden gehouden. Deze viering is een voorbereiding op de dag van de uitvaart; op het definitieve afscheid. Tijdens de avondviering wordt er gesproken over degene die is overleden, wordt er naar muziek geluisterd en eventueel naar foto's gekeken. De aula van Rouwcentrum Fiddelaers in Heeze is hiervoor een zeer geschikte ruimte. De ruimte wordt in overleg met de nabestaanden ingericht.

Afscheidsdienst

Denkt u bij een afscheidsdienst aan een persoonlijke invulling met de mogelijkheid tot sprekers uit de eigen kring, muziek naar keuze en foto's uit het leven langs laten komen? Aan een ruimte die ingericht kan worden naar wens? En dit met volledige aandacht, alle tijd en ruimte? De aula en het team van Rouwcentrum Fiddelaers biedt deze mogelijkheden. Van slechts enkele tot een grote groep van 300 personen kunnen tijdens een afscheidsdienst terecht. We kunnen de grootte van de aula aanpassen aan het aantal belangstellenden dat wordt verwacht. En dag voorafgaand aan de afscheidsdienst wordt de muziek en de PowerPoint presentatie getest zodat we weten dat alles goed werkt en op elkaar is afgestemd.U bent van harte welkom om een keer een kijkje te komen nemen in de aula. 

Koffietafel

Na een afscheidsdienst kan er een koffietafel plaatsvinden in de aula van Rouwcentrum Fiddelaers. Wanneer het een gezelschap tot 75 personen is, kan de aula in tweeën worden gedeeld. Aan één kant vindt de afscheidsdienst plaats en aan de andere kant de koffietafel. Wanneer er meer personen worden verwacht, is de hele aula nodig voor de afscheidsdienst en de koffietafel. Het is mogelijk dat wij, wanneer de aanwezigen naar de begraafplaats zijn of bijvoorbeeld buiten een erehaag vormen voor de overledene, de aula ombouwen van de rijen stoelen voor de afscheidsdienst naar tafels met stoelen en statafels voor de koffietafel. Op deze manier kan alles onder één dak plaatsvinden. Wel zo prettig.

Rouwkamer

In Rouwcentrum Fiddelers is een ontvangstruimte met ruime zitgelegenheid waar bezoekers koffie, thee of iets fris aangeboden krijgen. Kinderen zullen onmiddellijk de speeltafel ontdekken met tekenmaterialen en spelletjes. Ter plekke worden nieuwe kunstwerken gemaakt die direct bij de overledene gelegd kunnen worden. U kunt even acclimatiseren en uw eigen tempo bepalen bij het afscheid nemen.

De overledene is opgebaard in de rouwkamer. U wordt er dus niet onmiddellijk mee geconfronteerd. Sommige mensen en zeker kinderen hebben even tijd nodig alvorens te gaan kijken. In de rouwkamer staan ook stoelen. U kunt dus ook even bij de overledene gaan zitten en rustig afscheid nemen. Ook staat er een tafeltje om foto's of andere voorwerpen neer te zetten en er hangt een prikbord waar bijvoorbeeld tekeningen opgehangen kunnen worden. Er zijn geen vaste bezoektijden, deze worden in onderlinge afspraak vastgesteld.

De overledene kan meteen in de kist opgebaard worden maar dat is niet strikt noodzakelijk. Ook in het rouwcentrum is het mogelijk om zonder kist op te baren. De overledene ligt dan op een baar, gewoon met de kleren aan. De familie kan er voor kiezen om eerst zonder kist op te baren en bijvoorbeeld de laatste dag of dagen in de kist. Dan kan iedereen wennen aan het feit dat er echt afscheid genomen moet worden.
Bij thuisopbaring wordt er meestal voor gekozen om op bed op te baren en wordt de overledene de avond voor de uitvaart of pas vlak voor de uitvaart in de kist gelegd. Om koel te blijven krijgt de overledene een bedkoeling. Bij erg warm weer kan een airconditioner bijgeplaatst worden.

Rouwhuiskamer

In deze huiselijke omgeving kan de overledene tussen overlijden en uitvaart verblijven wanneer om welke redenen dan ook thuisopbaring niet mogelijk is terwijl de familie dat wel zou willen. De voordelen van opbaren in een rouwcentrum en opbaren thuis worden hierbij gecombineerd. De overledene kan 24 uur per dag bezocht worden, zonder afspraak vooraf. Ook zijn voorzieningen aanwezig wanneer men wil blijven waken, zoals een keukentje en een douche. De rouwhuiskamer is zeer sfeervol en kan door de familie naar eigen behoeften verder aangekleed worden met persoonlijke dingen zoals foto's, voorwerpen, bloemen, knuffels enzovoort. De rouwhuiskamer is toegankelijk via een sleutel waarvan de familie twee exemplaren krijgt.

 

Er kan ook gebruik gemaakt worden van deze ruimte wanneer een andere uitvaartondernemer de uitvaart regelt. Neemt u gerust contact met ons op via telefoonnummer 040 226 01 58 of via mail info@fiddelaers.nl.

Thuis

Bij het opbaren thuis wordt een kamer in orde gemaakt als rouwkamer. Bij kinderen is het vrijwel altijd hun eigen kamertje en bij baby's de babykamer. Dat is voor de andere kinderen die op bezoek komen ook vertrouwd. Het overleden kindje wordt in eigen bed of wieg opgebaard met bijvoorbeeld het lievelingsdekbed van PSV of een geliefd stripfiguur. Andere kinderen kunnen in en uit lopen en tekeningen of knuffels op het bed leggen.

Volwassenen kunnen niet altijd op de eigen slaapkamer opgebaard worden. De logeerkamer wordt in orde gemaakt, een kantoor, de serre of soms zelfs de garage. Een enkele keer krijgt de overledene een plekje in de huiskamer. Er zijn schermen beschikbaar om de ruimte in orde te maken. In de huiskamer worden de schermen gebruikt omdat niet iedereen het prettig vindt om meteen met een dode geconfronteerd te worden. Sommige mensen willen wel een condoleancebezoek brengen maar liever de overledene niet zien. Ook dit moet gerespecteerd worden.

Om de overledene koel te houden wordt meestal een bedkoeling gebruikt. Die wordt op het matras geplaatst. Er komt een laken op en daarop leggen we de overledene. Bij warm weer wordt airconditioning gebruikt. Ook is het mogelijk om bij een thuisopbaring te kiezen voor een Tanatopraxie behandeling. Deze behandeling wordt uitgevoerd op het rouwcentrum waarna de overledene na de behandeling terug naar huis komt voor de opbaring.

De uitvaartbegeleider controleert minstens één keer per dag of alles nog in orde is. Wanneer de familie twijfelt of alles nog goed gaat, mag altijd gebeld worden en komt er zo snel mogelijk iemand kijken. Er kan altijd nog beslist worden of een overledene alsnog overgebracht wordt naar het rouwcentrum of eerder in de kist gelegd wordt dan gepland.

Verzorgingshuis

In een aantal verzorgingshuizen is het mogelijk dat de overledene op de eigen kamer wordt opgebaard. Meestal brengt dit extra kosten met zich mee dus het is van belang om vooraf te informeren.

Thanatopraxie

Er is een behandeling aan het lichaam mogelijk dat het lichaam conserveert gedurende tien dagen. Na deze behandeling is het koelen van het lichaam niet meer nodig. Ook de achteruitgang van het lichaam zal minimaal zijn.

Tijdens de thanatopraxie behandeling wordt een conserverend middel de bloedbaan van de overledene ingebracht en worden alle eigen lichaamsvloeistoffen afgevoerd. Ondertussen wordt het lichaam zacht gemasseerd om een goede verdeling van de conserverende vloeistof te krijgen. Na de behandeling kan de overledene gewoon verzorgd en gekleed worden door de familie, indien gewenst.

Door thanatopraxie kunnen tekenen van een eventuele ziekte vervagen of zelfs verdwijnen. De donkere vlekken die ontstaan bij de oren en de handen (de zogeheten lijkvlekken) verdwijnen veelal.

U kunt Uitvaartbureau Jan Fiddelaers dag en nacht bellen en afspreken wanneer de komst van de uitvaartbegeleider gewenst is.