Meld overlijden, 24 uur per dag bereikbaar: 040 226 01 58
13 oktober 2022

Column: De enthousiaste bekende

Jaarlijks staan we in september op de Seniorenmarkt in Valkenswaard. Het is een algemene informatiemarkt waar diverse bedrijven, verenigingen en instanties aanwezig zijn om mensen te informeren over wat ze voor hen kunnen betekenen. Van de bibliotheek tot aan de fietsenwinkel en de KBO. Wij zijn aanwezig voor de mensen die vooraf al eens na willen denken over de mogelijkheden bij een afscheid.

Er zijn verschillende soorten reacties op onze aanwezigheid op de Seniorenmarkt. Ik kan de aanwezigen verdelen in drie categorieën: de geïnteresseerde, de omloper en de enthousiaste bekende.

De geïnteresseerde vraagt zich eerst even af wie wij precies zijn en wat we doen. Vaak ontstaat daaruit een gesprek over ervaringen, mogelijkheden en het geven van informatie. Het zijn mooie ontmoetingen.

De omloper reageert wat geschrokken op onze aanwezigheid en loopt met een boog om ons heen of loopt snel door. Soms roept de omloper over zijn schouder heen zoiets als: “Ik ben nog niet dood.”

De omloper reageert wat geschrokken op onze aanwezigheid en loopt met een boog om ons heen of loopt snel door. Soms roept de omloper over zijn schouder heen zoiets als: “Ik ben nog niet dood.” Nee, dat zien we en gelukkig maar dat u niet dood bent, we wensen u nog een lang en gelukkig leven toe.

De enthousiaste bekende stelt zich bescheiden op totdat er oogcontact en herkenning is. Dan vliegen vanuit beide kanten de enthousiaste woorden over en weer, wordt een omhelzing niet uitgesloten en praten we met elkaar over hoe het gaat.

Iemand uit de laatste categorie die ik tijdens de Seniorenmarkt weer ontmoette was een vrouw met wie ik een tijdje geleden de uitvaart van haar partner heb geregeld. Ons weerzien was fijn, we knuffelden en gingen even apart zitten om rustig te kunnen praten over hoe het met haar gaat.

Zij namen op een zondag contact met me op omdat haar partner de dag ervoor was overleden. Hij had een uitvaartverzekering dus de eerste gedachte van de familie was om de verzekeraar te bellen voor het regelen van de uitvaart. Maar er kon pas iemand op het einde van de volgende dag voor een eerste gesprek langskomen. Dat vond de familie niet prettig, zij wilden graag zo snel mogelijk aan de slag om de uitvaart te regelen.

Omdat deze vrouw haar eigen wensen al bij ons had vastgelegd, besloten ze contact met ons op te nemen met de vraag of de uitvaart van meneer ook door ons geregeld kon worden. Dat kan altijd, ongeacht waar iemand verzekerd is. En wij kunnen in 90% van de gevallen binnen twee uur aanwezig zijn. Want bijna twee dagen later pas naar mensen toe kunnen gaan, dat komt in ons woordenboek niet voor. Dus ik ging naar de familie toe. We hadden een klik en begrepen elkaar vanaf het eerste moment. Het werd een prachtig afscheid in de kroeg, wat zo bij hem paste.

Deze familie vertelt nu tegen iedereen die het wil horen dat je ondanks een uitvaartverzekering altijd vrije keuze hebt voor welke uitvaartondernemer je kiest. Zodat je kunt kiezen voor wat bij je past.

Deze familie vertelt nu tegen iedereen die het wil horen dat je ondanks een uitvaartverzekering altijd vrije keuze hebt voor welke uitvaartondernemer je kiest. Zodat je kunt kiezen voor wat bij je past. Op de Seniorenmarkt klampte de vrouw mensen aan om vol enthousiasme over onze samenwerking te vertellen. Een betere ambassadeur kunnen we ons niet wensen. De enthousiaste bekenden, het zijn de grootste schatten van onze werkwereld en maken van ons werk een vak om verliefd op te zijn.


Lieve groet, Renske

Ga terug
U kunt Uitvaartbureau Jan Fiddelaers dag en nacht bellen en afspreken wanneer de komst van de uitvaartbegeleider gewenst is.