21 juni 2018

Column: Als je woorden zoekt

Als er iemand in mijn omgeving overlijdt, ben ik vaak betrokken bij het regelen van de uitvaart. Dat kan moeilijk zijn maar als ik mensen die ik goed ken bij mag staan in deze moeilijke periode is dat fijn en dankbaar om te doen.

Wanneer ik niet betrokken ben bij de organisatie van de uitvaart van iemand die ik ken, bijvoorbeeld omdat de overledene ver weg woont, wil ik toch mijn betrokkenheid tonen. Als het in mijn mogelijkheden zit, ga ik naar de uitvaart en ik stuur altijd een kaartje.

Het is belangrijk een kaartje te vinden dat goed bij de mensen of de situatie past. Ik heb het geluk dat we zelf een gedenkwinkel hebben in Valkenswaard waar een wand vol hangt met diverse condoleancekaarten. Keuze genoeg tussen de prachtige exemplaren.

Papier is geduldig, ik ben minder geduldig.

Dus een mooie kaart uitzoeken, dat lukt in mijn situatie goed. Maar dan. Herken je dat? Je zit aan tafel met die kaart voor je. Je wil toch iets meer schrijven dan ‘veel sterkte’. Papier is geduldig, ik ben minder geduldig. Dus na 5 minuten voor me uit staren ben ik er klaar mee en ga ik op internet een mooie tekst zoeken. Daar kom ik vaak teksten tegen die mensen zelf hebben geschreven waar ik me niet in kan vinden. Ik vind een tekst ook nogal snel standaard, eerlijk gezegd, ik zie er nu eenmaal veel voorbij komen.

Ik ben dan ook erg blij met de vernieuwde uitgave van ‘Als je woorden zoekt’, het boek waar mijn moeder Riet enorm veel tijd in heeft gestopt om het weer up to date te maken. In dit prachtig uitgegeven boek staan veelal korte teksten die geschikt zijn voor op een condoleancekaart, voor de rouwbrief, in een overlijdensadvertentie, een gedachteniskaartje of een troostkaartje. Riet heeft prachtige teksten gevonden, sommige teksten zijn zelfs speciaal voor dit boek geschreven. Een verademing, een must have voor een ieder die zich herkent in mijn situatie met een leeg kaartje voor zich aan tafel.

Mijn zus Hanneke en ik schreven het voorwoord voor ‘Als je woorden zoekt’. We zijn trots dat we dat mochten doen en we zijn trots op het eindresultaat van dit mooie boek van Riet. 

Lieve groet, Renske

Ga terug
U kunt Uitvaartbureau Jan Fiddelaers dag en nacht bellen en afspreken wanneer de komst van de uitvaartbegeleider gewenst is.