Meld overlijden, 24 uur per dag bereikbaar: 040 226 01 58

Ik leg mijn wensen vast

Vooraf al eens nadenken over wat uw wensen zijn rondom uw uitvaart kan verhelderend voor u en uw naasten zijn. ‘Ik leg mijn wensen vast’ helpt u hierbij. U kunt thuis alle tijd nemen om inspiratie op te doen en uw wensen vast te leggen. Dit hoeft u niet in één keer te doen. U kunt wat u heeft ingevuld opslaan en later verder gaan. Ook geeft het u de mogelijkheid om in de loop der tijd wensen te wijzigen. U kunt wat u heeft vastgelegd mailen naar uw e-mailadres maar ook naar een e-mailadres van uw partner, kind of ouders. Dit kan een praatstuk zijn of ter informatie gestuurd worden zodat zij ook op de hoogte zijn van uw wensen. Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met ons via info@fiddelaers.nl of 040-226 01 58. 

Praten over elkaars uitvaartwensen

Soms is het niet makkelijk om te beginnen met je naaste over wat jouw wensen zijn of om te vragen wat zijn of haar wensen zijn. Daarom hebben we enkele manieren omschreven om het gesprek te kunnen beginnen.

Vaak begin je zelf over de uitvaart van je naaste of van jezelf na te denken als er een verliessituatie in je omgeving heeft plaatsgevonden. Hoe eerder je deze gedachten met elkaar deelt, hoe makkelijker het is. Je kunt dan samen verder nadenken over de invulling van het afscheid. Zo summier of zo uitgebreid als jullie willen.

Kies een moment waarop je je op je gemak voelt, zoals tijdens een wandeling, tuinieren of tijdens het eten.

Of plan een speciaal moment, zoals een etentje met diegenen met wie je erover wilt praten.

Kies vervolgens een aanleiding: begin over een situatie in je omgeving of waar je van hebt gehoord en vraag: Heb jij daar al eens over nagedacht?

Maak het pas daarna persoonlijk: Zou jij kiezen voor begraven of cremeren? Of vraag: Hoe zou je het vinden als ik (bijvoorbeeld) op een natuurbegraafplaats begraven zou worden?

Hou het luchtig, het is niet nodig om tot in detail wensen te bespreken.

Respecteer andere meningen. Het belangrijkste is om van elkaar te weten wat je wilt.

Verloopt het gesprek niet soepel? Je kunt ook afspreken dat jullie het even laten bezinken en er op een ander moment op terugkomen.

Wijs degene op ‘Ik leg mijn wensen vast’. Wellicht vindt hij of zij het fijn om eerst te kijken waar over nagedacht moet worden.